Wie zijn wij?

Het team van Praktijk Querido bestaat uit vier integere, ervaren, betrokken en deskundige mensen.

Bram Querido

Bram Querido is psychiater en psychotherapeut. In 1996 startte hij samen met zijn vrouw Nicole (vaktherapeut en groepstherapeut) Praktijk Querido in Hilversum. Praktijk Querido is gespecialiseerd in intensieve psychodynamische groepspsychotherapie voor vroeg getraumatiseerde mensen met angst-, dissociatieve en depressieve klachten en ernstige hechtingsproblematiek, die vastlopen in sociaal en/of beroepsmatig functioneren. In 1998 is hij gestart met de hulpgids.nl vanuit het idee om mensen gratis (en zonder belangenverstrengeling) informatie aan te bieden over onder andere psychiatrische aandoeningen, therapievormen en rechten van patiënten. Brams voornaamste interesse ligt bij de Adverse Childhood Experiences (ACE’s), (ernstige) traumatische gebeurtenissen in de jeugd die behalve tot fysieke en mentale gezondheidsproblemen ook leiden tot sociale en gedragsproblemen op latere leeftijd (cPTSS). Kenmerkend voor zijn manier van werken is dat hij van duidelijkheid houdt, respect heeft voor het individu en wars is van “therapietaal” en “hokjesdenken”. Profiel Bram Querido

Nicole Querido-Couprie

Nicole is mede-oprichter en -eigenaar van de praktijk en geregistreerd vaktherapeut beeldend. Zij geeft inzichtgevende vaktherapie beeldend, groepstherapie en relatietherapie en is verantwoordelijk voor de  sfeer van de praktijk. Nicole staat bekend om haar rake confrontaties en nuchtere kijk op het leven. Ze is gespecialiseerd in persoonlijkheidsstoornissen, angst- en stemmingsstoornissen, dissociatieve stoornissen, burn-out, hechtingsproblematiek en traumaverwerking. In 2022 heeft Nicole het boek ‘Ik ga niet in een groep, de kracht van groepspsychotherapie’ samengesteld met verhalen van mensen die groepspsychotherapie hebben gevolgd bij Praktijk Querido. De meest voorkomende zin die mensen zeggen als ze groepspsychotherapie afsluiten, is: “Ik ben erachter gekomen dat ik niet gek ben.” Het Instagramaccount @praktijkquerido, dat zij beheert, ondersteunt mensen die bij Praktijk Querido in behandeling zijn of behandeld zijn, met teksten die aansluiten op wat in therapie besproken is.

“Ons brein is niet in beton gegoten”, Dick Swaab

Je bent je trauma’s niet.

Janke Scharff & Asjer Querido

Janke werkt sinds 2010 als praktijkondersteuner bij Praktijk Querido en is uitgegroeid tot vaste rots in de branding van de praktijk. Zij heeft Nederlandse taal- en letterkunde gestudeerd aan de Rijksuniversiteit van Utrecht. Naast haar werk bij Praktijk Querido werkt zij als freelance tekstredacteur/corrector en is zij moeder van drie kinderen.

Naast zijn werk als IT praktijkondersteuner bij Praktijk Querido is Asjer mede eigenaar van Fur the Burds, digital media en project agency, gespecialiseerd in live VJ performance en is hij staff duikinstructeur.

Even de feiten op een rijtje

Wie is wat?

Psychiater

De psychiater is de medisch specialist die zich richt op diagnostiek, indicatiestelling, behandeling, functieherstel en preventie van psychiatrische aandoeningen. De psychiatrie typeert zich door een brede bio-psycho-sociale benadering. De psychiater houdt zich bezig met aandoeningen die complexer, ernstiger en risicovoller zijn dan de problemen waarop de basisberoepen in de ggz zich richten. De psychiater werkt intensief samen met andere disciplines binnen en buiten de gezondheidszorg.
De psychiater is bij uitstek thuis in de interactie tussen lichaam en geest. Diagnostiek en behandeling zijn gericht op het denken, voelen, willen, oordelen en doelgericht handelen. De psychiater bekijkt de psychopathologie vanuit een ontwikkelingsperspectief en houdt rekening met de sociaal-maatschappelijke en culturele context waarin de patiënt zich bevindt.
Voorafgaand aan de opleiding tot psychiater volg je de zesjarige universitaire studie Geneeskunde. De specialisatie tot psychiater duurt 4,5 jaar. Tijdens deze opleiding doe je als arts assistent in opleiding tot specialist (aios) kennis en ervaring op in de klinische psychiatrie, de ambulante psychiatrie, de spoedeisende psychiatrie, de consultatieve psychiatrie en de ziekenhuispsychiatrie. Na de eerste 2,5 jaar van de opleiding (het algemeen deel), kies je één van de drie aandachtsgebieden: kinder- en jeugdpsychiatrie, volwassenenpsychiatrie of ouderenpsychiatrie. Deze duren ieder twee jaar.

Psycholoog

Voor de universitaire opleiding Psychologie moet je beschikken over een vwo-diploma bij voorkeur met de vakken biologie en wiskunde A of B (bij de universitaire opleiding Psychologie komt veel statistiek voor). Psychologie is een gamma-studie. Slechts 75% stroomt door naar het tweede jaar. Zowel de universitaire bachelor (3 jaar)- als de masteropleiding (4 jaar) bestaan uit veel wetenschappelijke theorieën, wetenschappelijke onderzoeken en statistiek. Tijdens de 2-jarige BIG-/GZ-opleiding (na je master) wordt meer nadruk op de praktische kant van het vak als psycholoog gelegd, naast 1 dag per week theorie. Omdat een psycholoog geen medische achtergrond heeft, mag hij/zij geen medicatie voorschrijven.

Vaktherapeut

De term ‘vaktherapie’ is de overkoepelende naam voor beeldende therapie, danstherapie, dramatherapie, muziektherapie, psychomotorische therapie, psychomotorische kindertherapie en speltherapie. Een vaktherapeut is iemand met een bachelor vaktherapie (vierjarig) aan de Hogeschool: de afstudeerrichting bepaalt zijn of haar specialiteit.

Coach

Een coach is iemand die als beroep adviezen en begeleiding geeft. Er bestaan verschillende een- of tweejarige  deeltijdopleidingen coaching.

Praktijkondersteuner Huisarts (POH) GGZ

De functie van praktijkondersteuner kan vanuit verschillende soorten vooropleidingen worden vervuld. Het kan een psycholoog zijn, maar ook een sociaal pedagogisch hulpverlener, verpleegkundig specialist, orthopedagoog of maatschappelijk werker bijvoorbeeld. Deze functie is in 2007 in het leven geroepen om gehoor te kunnen geven aan de toenemende vraag naar hulp bij psychische, psychosociale en psychosomatische klachten in de huisartsenpraktijk.