Terug naar het nieuwsoverzicht
Blog / 04.09.2023

Je bent precies je moeder (spoiler NOT)

‘Je bent precies je moeder,’ zei de vader tegen zijn zoon, toen die zich niet gedroeg zoals hij wilde. (De moeder had een aantal jaren eerder zelfmoord gepleegd.)

Toen de jongen volwassen werd, voelde hij zich vaak erg klote. Hij had geen reden daarvoor, vond hij zelf, want hij had een prima partner en een prima baan.

Zijn prima partner had van haar schoonvader gehoord dat hij precies op zijn moeder leek. ‘Precies zijn moeder,’ zei zij dan zuchtend tegen haar schoonvader, als ze met z’n allen aan tafel zaten en hij niet ‘gezellig’ was.

De man had regelmatig het gevoel dat hij bijna ontplofte, maar kon niets bedenken wat dat verklaarde. ‘Wat ben jij een ondankbare hond,’ zei zijn partner steeds vaker tegen hem, ‘ga eens met iemand praten.’ Hij kon haar wel wat aandoen, maar hield zich in en werd met de dag depressiever.

Hij raakte in paniek omdat hij steeds vaker aan de dood dacht. Ze hebben gelijk dacht hij: ik bén precies mijn moeder.

Toen kwam hij bij de psychiater. Hij kon het niet precies uitleggen, maar deze man, daar kon hij wel wat mee. Geen vaag gepraat en hij klonk alsof hij verstand van zaken had. Hij ging therapie doen en ook iets met klei.

Vrij snel viel kwartje na kwartje. Een kind identificeert zich met zijn ouders, om zich vervolgens af te zetten en een eigen identiteit te ontwikkelen. Die ontwikkeling was bij hem gestopt op het moment dat hij gehoord had dat hij precies zijn moeder was.

Hij voelde veel pijn om het verlies van een ouder en om een ouder die hem niet begeleid had bij het rouwen, maar ook veel opluchting. Zijn vader en partner waren het niet met hem eens: hij leek gewoon op zijn moeder en was gebrainwasht door therapie.

Gescheiden en verhuisd, werd de man verliefd en begon hij een nieuwe studie. Hij had ontdekt dat hij zijn moeder niet was en ook niet zijn vader, maar zichzelf: een nieuw persoon met een kutgeschiedenis. 

 

Tekst Nicole Querido-Couprie

Tekstredactie Janke Scharff

 

Deel bericht: