Terug naar het nieuwsoverzicht
Blog, Inspiratie / 20.12.2016

Meelopen met Janke

Door Melanie Hofstra, stagiaire psychologie Praktijk Querido

Ondertussen loop ik alweer drie weken stage bij Praktijk Querido en het vliegt voorbij.
Ik heb het erg naar mijn zin, dus daar wijt ik de hoge snelheid waarmee de dagen voorbij gaan maar aan.

Ondanks dat mijn stage gericht is op psychologie en dan meer specifiek op de diagnostische vaardigheden (waar ik in een volgende blog verder op in zal gaan) moet ik ook tenminste 200 uur aan ‘overige activiteiten’ uitvoeren. Dat is erg breed en het komt er op neer dat het alle activiteiten zijn die niets te maken hebben diagnostiek, verslaglegging of behandeling. Veel al wordt dit door studenten ingevuld met de welbekende ‘rotklusjes’. Bij Praktijk Querido dachten ze daar anders over en hebben er voor gezorgd dat ook die overige uren nuttig en interessant besteed konden worden.

De eerste twee weken heb ik namelijk met Janke meegelopen bij het secretariaat. Te beginnen met wat moet er allemaal gebeuren voordat cliënten komen. Het moet er natuurlijk fatsoenlijk uitzien en er moet fijn thee, koffie en fris water klaar staan, zodat iedereen even kan acclimatiseren voordat de afspraak begint.

Dan komen de eerste cliënten van de dag binnen en Janke heeft mij laten zien hoe de mensen worden ontvangen. Als mensen voor de aller eerste keer op hun afspraak komen heeft dat iets meer voeten in de aarde en is vooral de verwijzing en het kunnen identificeren belangrijk. Met name de verwijzing is berucht te noemen, want de verzekeraars willen een lijstje aan kenmerken op de verwijzing hebben staan en dan valt er natuurlijk te verwachten dat, dat wel eens mis gaat. Huisartsen schrijven de verwijzing, maar zij hebben er geen voor- of nadeel bij hoe die verwijzing er precies uit ziet. De psychiater daarin tegen ondervindt wel nadeel als de verwijzing niet klopt, want dat betekent moeilijkheden met de verzekeraar. Het is dus erg belangrijk dat, dat goed gecontroleerd wordt door Janke om problemen en teleurstellingen te voorkomen.

Als de cliënt klaar is wordt er vaak een vervolg afspraak gemaakt en Janke heeft mij uitgelegd hoe het systeem en de agenda werken en welke stappen je moet ondernemen om een afspraak op een juiste wijze in de agenda te krijgen. Ik durf te wedden dat mensen denken:’dat valt toch wel mee’. Nou ik kan vertellen uit eigen ervaring het zijn echt veel stappen en dat gaat niet zomaar vanzelf. Terwijl dit wel ontzettend belangrijk is, zowel voor de cliënt als voor de praktijk. Gelukkig is Janke daar een heel stuk handiger in.

Ik merk dat ik bijna een tweede blog nodig heb om te beschrijven wat Janke mij allemaal geleerd heeft anders wordt het ook zo’n heel boekwerk. Dit waren in ieder geval de belangrijkste punten. Janke behandelt dan misschien wel niet, maar zonder haar draait de praktijk niet en dat vond ik erg leuk en leerzaam om mee te maken. Dank je wel Janke! Oh en een aller laatste puntje: Als het even rustig is, is ze ook erg gezellig om mee te kletsen 😉

IMG_0388

Volgende keer: Meelopen met Asjer.

Deel bericht: