Terug naar het nieuwsoverzicht
Blog, Inspiratie / 16.03.2017

Meelopen met Nicole

Door Melanie Hofstra, stagiaire psychologie Praktijk Querido

Gedurende de stage is Nicole er altijd elke week geweest voor ons evaluatie-momentje. Het is heel prettig, want ook al is er soms niets te bespreken omdat er niets bijzonder is voorgevallen of omdat er simpelweg geen problemen zijn, toch houd je zo contact. Dit voorkomt dat er sluimerende problemen tot iets groots kunnen uitgroeien en van beide kanten kan alles direct uitgesproken worden. Dit zou wat mij betreft een must moeten zijn voor elk stagebedrijf. 
Als er niet specifiek iets over de stage besproken diende te worden dan vloog het half uur alsnog snel voorbij, want er is altijd wel iets om te bespreken. Er is ook altijd ruimte voor mijn eigen ervaringen en het gevoel wat daarbij komt kijken. Want geloof me, het is niet zo dat doordat je er als behandelaar (observator in mijn geval) er iets verder van afstaat dat het je niet kan raken. Integendeel. Dat is ook fijn dat je weet dat je er sowieso een keer per week een uitlaatklep voor hebt. Vaak blijft het niet bij dat half uur, want tussendoor is Nicole ook altijd bereikbaar en dat geeft gewoon een fijn gevoel. Ik heb het idee dat ik serieus word genomen en dat er ruimte is om echt stagiaire te zijn. Gevolg is dat ik veel hiervan opsteek. Niet enkel de praktische zaken, maar dus ook over het emotionele gedeelte van dit werk.
 Naast de evaluatie momenten heb ik een aantal keer mee kunnen kijken bij groepssessies beeldende therapie. Het staat relatief ver van mij af, want ik ben de allereerste die roept: ja, maar ik ben niet creatief! Nou dat is mooi, want dat is totaal niet nodig. Het zou niet de richting zijn die ik zou kiezen, omdat het ver van mij afstaat en ik meer van het praten ben. Dit was daarom ook voor mij de grootste verrassing van deze stage. Wat een indruk heeft dit op mij gemaakt. Het is werkelijk waar ongelooflijk wat de verschillende groepen samen hebben gemaakt, wat er vervolgens loskomt en wat dat dan weer voor een gevolg heeft in de groep. Nicole weet exact wat ze doet en het is fantastisch om te zien hoe zij door middel van gebruik van materialen de groep in staat stelt om tot een diepere laag van zichzelf te komen. Deze invulling van deze vorm van therapie had ik nooit verwacht. 
Tot slot een stukje voor sceptici over beeldende therapie. Ik stond er niet sceptisch tegenover, maar wat ik zeg ik ben geen creatief talent en laat mij maar praten in plaats van ‘knutselen’. Daarnaast had ik er niet zo’n goed beeld van en ik denk dat ik daar niet de enige in ben. Het is een schitterende en verrassende vorm van therapie die je daadwerkelijk verder kan helpen op een manier die je wellicht niet voor ogen had, maar waarbij Nicole je zo begeleidt dat je jezelf op een geheel nieuwe en verdiepende manier leert kennen. Mocht deze vorm van hulp bij je passen, geef het een kans en geef jezelf de kans, want het zal je verbazen wat het bij je te weeg kan brengen.
 Het is zeer waardevol geweest om hierbij aanwezig te mogen zijn en daarvoor wil ik niet alleen Nicole hartelijk bedanken, maar ook alle groepsleden. Een buiging voor wat jullie hebben gecreëerd en gevonden. Dit heeft een diepe indruk op mij gemaakt.

melanienicole

Melanie & Nicole

Deel bericht: