Terug naar het nieuwsoverzicht
Blog, Inspiratie / 11.03.2017

Meelopen met Mario

Door Melanie Hofstra, stagiaire psychologie Praktijk Querido

De opbouw van de stage was nauwkeurig gepland door stap voor stap kennis te maken met alle onderdelen van de praktijk. Het begin was bij het secretariaat bij Janke en Asjer, maar mijn allereerste kennismaking met Praktijk Querido was op een geheel andere manier.
In oktober ben ik namelijk gestart bij Mario met de assertiviteitstraining. Zelf zou ik mezelf niet opgeven voor zo’n training, want ik heb het idee dat ik wel assertief genoeg kan zijn in het dagelijks leven, maar ik dacht als je er dan toch bent kan je net zo goed kijken of je er iets van op kan steken. Het mooiste was dat ik mezelf tussen de trainingen door erop betrapte dat ik (lastige) sociale situaties herkende en dat ik mij meer bewust was over mijn eigen houding. Toen ik er zo mee bezig was ontdekte ik dat er voldoende situaties waren in mijn leven waarin ik me helemaal niet zo assertief opstelde en dat er absoluut ruimte was om te leren en te groeien. Zoals dat ik soms geen gesprek durf af te kappen ook al heb ik geen tijd en soms niet goed over mijn opties nadenk, waardoor ik uiteindelijk iets doe wat ik helemaal niet wil doen. Als ik me daarvan bewust word verander ik in een soort spons die alles wil opnemen en de conclusie is dat ik ontzettend veel geleerd heb van deze training. Naast dat het dus erg leerzaam is, is het ook gewoon gezellig en dat is de beste combinatie om iets nieuws te leren. Mario heeft mij niet alleen veel geleerd over assertiviteit zelf, maar ook over het geven van zo’n training. Voor mijn stage was dit dus dubbel nuttig.
 Bij Mario heb ik misschien wel de meest verschillende soorten activiteiten binnen de praktijk gezien, want naast de assertiviteitstraining ben ik ook aanwezig geweest bij gesprekken die hij als POH-GGZ voert en ben ik wekelijks bij de groepsbehandeling die hij geeft. Sinds een paar weken schrijf ik ook schaduwverslagen over deze sessies en dat alles bij elkaar levert weer een schat aan informatie, kennis en ervaringen op. Het belangrijkste wat ik tot nu toe van Mario heb geleerd is dat het van belang is om de juiste verhouding te vinden tussen serieusheid en luchtigheid. Het is vervelend genoeg als iemand te maken heeft met psychische problematiek, maar dat betekent niet dat er nooit gelachen kan worden en soms is het ook gewoon fijn om in moeilijke tijden oprecht te kunnen lachen en ontspannen al is het maar voor een kort moment. Daarnaast dat iemand altijd keuzes heeft. Misschien zijn dit niet de meest populaire of meest voor de hand liggende keuzes, maar je hebt wel de mogelijkheid om een andere keuze te maken die voor jou beter uit kan pakken.
 Aanstaande woensdag is alweer de terugkomsessie van de assertiviteitstraining. Jammer dat het afgelopen is, maar ik heb niet enkel verschillende facetten van de praktijk gezien, maar ik kan assertiviteit nu beter inzetten dan voorheen! Dank je wel Mario!

Mario en Melanie

Mario en Melanie

Deel bericht: