Terug naar het nieuwsoverzicht
Blog, Inspiratie / 15.01.2013

Over groepstherapie

Het doel van groepspsychotherapie is om op langere termijn te denken en de problemen die je ervaart in je leven, structureel aan te pakken. Ook een belangrijk doel is om te ontdekken wat je zelf wilt zonder je te laten beïnvloeden door wat je omgeving ervan vindt of door wat je geleerd hebt. Ook worden trauma’s en “oude pijn” verwerkt.
In deze groepen wordt veel aandacht besteed aan het ontwikkelen van assertiviteit, leren grenzen herkennen en bewaken, loskomen van manipulerende familie en verbeteren van het zelfbeeld en de zelfwaardering. Er zijn verschillende groepen met elk een eigen “cultuur”, leeftijden zijn globaal en niet bindend om in aanmerking te komen voor een van de groepen.

Na een intake wordt gekeken of je geschikt bent voor een van de groepen. Een voorwaarde om deel te nemen aan een groep is dat je zeer gemotiveerd moet zijn om je leven te veranderen. Je gaat een zware periode tegemoet en je hebt geen idee hoelang dat gaat duren en wat er allemaal naar “boven” gaat komen. In principe wordt er van je verwacht dat je elke week aanwezig bent, dat is zeer belangrijk voor de ontwikkeling en het verloop van je therapie. De achtergrond van de groepsleden kan zeer verschillend zijn en is van minder belang dan de overeenkomsten van de problemen. Bij groepspsychotherapie ervaar je de echte vooruitgang pas op de lange termijn, omdat je structureel iets aan je leven probeert te veranderen. Doordat de groep “open” is, wat betekent dat er mensen in zitten die net begonnen zijn, maar ook mensen die al één, twee of drie jaar bezig zijn (de een is dus al verder dan de ander), ervaar je veel steun van de groepsleden. De duur van de groepstherapie is voor iedereen verschillend. Van een half jaar tot vijf jaar en alles daartussenin, iedereen heeft zijn eigen ontwikkeling, tempo en problematiek. Ook zul je geconfronteerd worden met je eigen gedrag binnen de groep, waardoor veel sneller duidelijk wordt hoe je jezelf gedraagt en wat je daaraan kunt veranderen.
Groepstherapie is een behoorlijke stap, maar het kan je op termijn veel opleveren: de vrijheid om zelf te kiezen wat je met je leven wilt!

Deel bericht: