Terug naar het nieuwsoverzicht
Blog, Inspiratie / 23.03.2017

Meelopen met Bram

Door Melanie Hofstra, stagiaire psychologie Praktijk Querido

Over één week is de stage alweer voorbij. Het is niet te geloven hoe snel deze periode voorbij gevlogen is. 
Hoogste tijd om iets te vertellen over het meelopen met Bram. Hij is immers mijn officiële praktijkbegeleider en het hoofddoel van deze stage was kennismaken met diagnostiek en behandeling, dus daar hebben heel wat uurtjes in gezeten. Om heel precies te zijn > 200 uur voor intakegesprekken, vervolggesprekken, cbr-keuringen, afname/scoren/interpreteren van testen en besprekingen. Daarnaast > 104 uur behandeluren die ik voldaan heb door bij de groepstherapieën aanwezig te zijn. 
Van de diagnostiekuren heb ik ongelooflijk veel geleerd en zelfs zoveel dat je erachter komt dat theorie en praktijk niet altijd matchen. Neem bijvoorbeeld het stellen van een diagnose. Dit wordt aangeleerd op een manier waarbij je mensen al snel in hokjes plaatst en daar wordt niemand beter van. Juist door daadwerkelijk te luisteren naar de cliënt, kennis toe te passen en niet direct een label ergens op willen plakken kom je veel dichter in de buurt van het probleem en de best passende behandeling en hiermee is de cliënt veel meer geholpen. Dit past exact bij mijn eigen visie van goede zorg, dus is het goed te begrijpen dat ik me erg op mijn plek voel. Dit werd zo mogelijk versterkt doordat we een verslag onder ogen kregen tijdens een gesprek die geschreven was zoals ik het eigenlijk heb geleerd op de universiteit. Dan valt nog eens extra duidelijk op waar het dan mis gaat. Of eigenlijk beter gezegd waar je jezelf en je cliënt te kort doet.

Het bijwonen van de groepsbehandelingen is een unieke mogelijkheid. Er zijn volgens mij maar weinig studenten die dit mogen meemaken in hun stage. Niet alleen het meekijken, maar de groepsleden maanden achtereen volgen en hun ontwikkeling mee maken. Bram begeleidt deze groepen op zo’n manier dat cliënten zelf en met behulp van groepsleden tot inzichten komen zonder zaken voor te kauwen. Wat dat doet met mensen is echt een verademing. Ben je dan in no-time van je problemen af? Nee, je hebt veel geduld, doorzettingsvermogen en motivatie nodig, maar het resultaat (wat ik bij meerdere cliënten heb mogen meemaken tijdens hun afscheid) is het waard. Dat niet voorkauwen heeft nog een mooi neveneffect gehad: ik heb er zelf veel van geleerd, ook over mezelf en hoe ikzelf in het leven sta. De groepsdynamiek is zo krachtig dat het daadwerkelijk tot inzichten leidt en deze inzichten kunnen worden toegepast waardoor het leven er opeens anders (en prettiger) uit gaat zien. De groep doet het, maar het is de leiding van Bram die dat faciliteert. 
Is Bram recht voor z’n raap? Absoluut. Confronteert Bram? Zonder twijfel. Is Bram eerlijk en voelt dat af en toe op het moment zelf iets minder prettig? Dat ook! Maar bij mijn stage werkt het hetzelfde als bij cliënten. Het helpt je naar een hoger niveau en of dat nu qua studie is of qua inzichten over jezelf het werkt.

En als je dan nu denkt nou het zal daar vast niet gezellig zijn. Nou dat heb je dan volledig mis. Hij is vriendelijk, betrokken en professioneel. Het is een hele fijne stage op een prettige locatie en met een topbegeleider! Dus wil je jezelf verbeteren (en ben je gemotiveerd (heel belangrijk!)) dan weet je bij wie je moet zijn!

Melanie & Bram

Melanie & Bram

Deel bericht: