Terug naar het nieuwsoverzicht
/ 13.10.2015

Wat is het verschil tussen een psychiater, een psycholoog en een psychotherapeut?

Psychiater
Een psychiater is een medisch specialist. Hij/zij heeft 7 jaar geneeskunde gestudeerd en heeft zich daarna (als arts-assistent) in 4½ jaar gespecialiseerd tot psychiater en psychotherapeut.
Psychotherapeut
Om toegelaten te worden tot de 4-jarige opleiding voor psychotherapeut, moet je een van de volgende achtergronden hebben: een artsexamen of een doctoraalexamen psychologie, pedagogische wetenschappen of gezondheidswetenschappen met als afstudeerrichting geestelijke gezondheidskunde. Een psychiater is altijd opgeleid als psychotherapeut. Niet iedereen mag zich dus zomaar psychotherapeut noemen, het is een beschermde titel, iemand die niet bevoegd is, mag de titel niet voeren; dat is strafbaar.
Psycholoog
Een psycholoog is iemand met een master in de wetenschappelijke psychologie: de afstudeerrichting bepaalt zijn/haar specialiteit. Omdat een psycholoog geen medische achtergrond heeft, mag hij/zij geen medicatie voorschrijven. Psycholoog is geen beschermde titel. Een psycholoog kan een postdoctorale opleiding volgen tot GZ-psycholoog, wat wel een beschermde titel is.

Deel bericht: